Nema tu nista za mene

Kupio 3 vrste hurmi. Iranske najvise volim i kupio neke za 2,55 km i druge za 3,75 km, i trece neke Medinske za nekih 6 i nesto km. Da testiram koje su vrijedne para. Ove iranske vec probo i fakat je da su svjezije ove skuplje – Persia se zovu i bolje preskakati ove jeftinije jer su vidi se suhe iako sam jeo i suhlje. A Medinske cu kasnije. Imo sam negdje sliku da su se kod nas prodavale neke hurme po nekoj nevjerovatnoj cijeni. Ne sjecam se tacno kolko para ne mogu da trazim slike, ali znam da je kila bila preko 100 km. Sad kolko preko toga ne mogu da se sjetim.

Kupio mesa, kupio suđuke, piletine ma svasta kupio. I pokiselio sinoc onu lecu, reko da ponovo pokusam napraviti, ona neki dan mi izgorila. I konto reko da onu piletinu s rizom pristavim i zamalo to ne uradih. Joooojjj jesam i ja zeko u glavu 😀 Pa bolan nebio rekoh sam sebi pristavio si sinoc lecu, nes moc pojest i lecu i rizu s piletinom 😀 Ooooj reko dobro si. Te nisamm i onu piletinu samo u zamrzivac pa cu drugi put.

Čitam da sok od limuna skida kamenac sa mjesta gdje se uhvati. Ja odavno gledam ono moje kuhalo za vodu koje je uhvatilo kamenaca i kontam kako da ga ocistim. I haj reko da probam taj fazon. Uzmem limun i sameljem ga u blenderu i prospem u kuhalo i prokuham tu mjesavinu i ostavim da stoji jedno vrijeme. Kad uspjeh. Fakat radi. Izenadio se. Samo sto nije moglo da skine debele naslage kamenca ali ono gdje su tanji pojavio se onaj sjajni čisti metal koji je bio kad sam tek kupio kuhalo. A nisam ga davno ni kupio, mislim da je uhvatilo kamenac za manje od mozda 10-15 dana. Vjerovatno nekoliko puta treba da skinem i one deblje naslage kamenca.

Gdje je onaj Tvornicar, sta je s njim ? Gdje je Rara ? Da ne pise doktorsku disertaciju pa nema vremena ?

Comments (4)

  1. Aha, u tom grmu lezi zec, znači zato ti ne jedeš slatko, kad jedeš hurme.

    Ja ih koristim za pravljenje zdravih kolača, samo kod nas nisam našla nikakve jeftinije od cca 5KM.

    A mozes za kamenac koristit i limunsku kiselinu *u vrecici dođe pakovanje, ili ocat bilo koji. Ako ne skine od prve, ponoviš koliko treba puta.

    • Pa nije bas stalno da jedem hurme, povremeno. To mi je nekako postalo u zadnje vrijeme da cesce kupim. I prilicno zasite kad me kriza šećera uhvati… A za limunsku kiselinu, to sam i ovde cito da je zbog te kiseline se kamenac topi. Samo eto nisam znao da se moze kupiti kao poseban prah

  2. Kao ozbiljnog čovjeka, mene interesuje, pravili se nešto pitko od tih hurmi? Recimo nekakva rakija. Sokove ne konzumiram, uništavaju zubnu gleđ.

    • Ja je nisam nikada pravio, a i ne pijem alkohol nikada (haj sto ne pijem alkohol al nazalost i ne seksam se ) A cuo sam da raja to radi, prave i od hurmi alkoholno pice, ja to blage veze nemam kako se to radi.

Comments are closed.