Rmppp

Danas kad nesta struje, prvo sam pomislio da je to samo lokalno i kratkotrajno, doci ce za koju minutu. Kasnije vidim ne radi ni internet na mobitelu, ne rade ni telefonski pozivi na BHT. Sta je ovo reko vako, malo mi cudno. Kad cujem od kone, ona dole u Novom Gradu kaze nestalo struje u cijeloj drzavi ??? Ma sta reko bona ? Kontam, ma raja to pretjeruje, pa gdje ce nestat struje u cijeloj drzavi ? Kad to mi potvrdi jos jedan komsija da je tako i na Alpasinom. I to vec trajeee, nije samo po sata-sat, nego vec je proslo 2 sata. Auuuuu, reko ovo je nesto golemo. Da nije poceo rat ? Da nisu Rusi napali na Bosnu, ili Dodika hapse, ili je pao kakav meteor na zemlju pa idemo ka Sudnjem danu. A vjerovali ili ne, upravo pred nestanak struje gledao sam film pod imenom: “Žestok Udar”, film koji govori o udaru meteora u zemlju i prakticnom brisanju ljudske vrste 😀 Nestalo je upravo na sceni gdje ogromni talas unistava New York i jednu novinarku sa ocem. Hehe, kako se sve to poklopi… mozda ipak mi zivimo u matrixu….Helem, stvarno sam pomislio da je u pitanju neki veliki dogadzaj jer stvarno nestade i struje i interneta i telefona i cak su prodavnice prestale raditi. Da je potrajalo nebi bilo ni vode vjerovatno jer vodu moraju pumpati na struju. Stanje je malo podsjetilo na ratno stanje u Sarajevu, a palo mi je na pamet da ce mozda i granate poceti padati 😀 I nesto kontam vidis ti kako cijela drzava moze da se blokira za samo nekoliko minuta tako sto ce ugasiti struju. Dodiku ovako da ugase struju ako pokusa odcjepljenje, to mu je dovoljna sankcija da odustane od svega jer zaista moderni zivot bi mu prestao, ekonomski kolaps. Nebi radile komunickacije, internet, nebi bilo ni frizidera, ni vode, niti bi prodavnice radile, sve firme trebaju struju, ma nista mu vise nebi radilo. Samo mu ugasi struju i on ce sam da se preda… Uglavnom svrsilo se…

Comments (13)

 1. Kad sam cula da nema struje u cijeloj drzavi, pomislih neki golem belaj, al ne pade mi na pamet bas rat. Kasnije, kako je odmicalo vrijeme, ne bi mi svejedno, mozda je i rat. U Alti je radio internet, agregati valjda, bi i neke struje, pa sam tu uspjela vijesti procitati.

  Ali, pade mi na pamet kako bi svijet izgledao da nastupi neka apokalipsa. Sve bi se gasilo postepeno i potrajalo bi to koji dan, ali je najsablasnija ova neka tisina u zraku.

 2. Kaže meni komšija da je nije bilo ni u Hr.

  Prvi put danas osjetih olakšanje, kao da se Zemlja rasteretila bar malo. Doduše, meni je i za vrijeme Corone bilo najs, konačno ohanula, sjedila, čitala i smirila bar na par onih kritičnih dana. Izgleda da sam ja neko anticivilizacijsko stvorenje, samo daj šume, izvorske vode, drva zimi, a nekako će se hrana već uloviti, plus za prirodu, a za društvo, umjetnost i kulturu koji rade na struju – bjež’, ba, tam’.

 3. Uglavnom, u roku od pola sata, čuh od kćerke, kojoj je rekla drugarica, a kojoj je rekao otac, da je problem regionalni na visokonaponskoj mreži koja pokriva dio jugoistočne Evrope. Prvo vidjeh vijest za Dalmaciju, jer sam uredno imala 4G i zbrojih 2 i 2.
  Interventno, poslah kćerku da kupi 6l vode u obližnjem granapu, te svijeće, hljeba i gotove hrane u Konzumu taxijem (bilo je očajno vruće). Jedan mobitel na gašenje da sačuva bateriju, drugi aktivan.
  Mogle smo pregurati 48 sati.

  Najveća greška – nemam plin u stanu za kuhanje, to moram otkloniti.

  Zapravo, iznenađena sam kako su brzo uspjeli povezati sistem. Ispad na visokonaponskoj mreži je zeznut. Očekivala sam da će potrajati između 24 i 48 sati.

  Totalna mi je misterija kako u Srbiji nije bilo nestabilnosti u mreži.
  Kanim se da zaronim u magline Net-a i da vidim kako su to oni nezavisni od visokonaponskog sistema koji pokriva CG, BiH, HR, Albaniju, Grčku…
  Istraga je u toku. Da se ja pitam, ispitala bih i mogućnost diverzije iako, zasada, kažu da je riječ o spletu nesretnih okolnosti (kvar na interkonektoru između Albanije i Grčke, te neki više-manje odvojen problem na visokonaponskoj mreži i u CG).

 4. Večeras sam slušala bivšeg direktora Elektroprivrede u BiH i stručnjaka iz te oblasti, Amira Jerlagića koji reče da uz glavni razlog totalnog kolapsa u BiH (preopterećenje na interkonektivnim dalekovodima u regionu) jedan od mogućih, dodatnih, a vezanih za BiH je zato što je u tom trenutku bio minimalan stepen proizvodnje el. energije u hidroelektranama zbog nižeg vodostaja usljed vrelina.
  E sad, hipotetički kazano, možda je u Srbiji nivo proizvodnje u datom momentu bio veći, pogotovo što oni većinu struje dobivaju iz termoelektrana, a ne iz hidroelektrana pa ih je to izvuklo.
  Pojma nemam. Samo spekulišem jer je i meni čudno kako da je samo Srbija nije ostala bez struje.

  • Ma, Srbija mnogo lošije stoji sa el. energijom od nas. Godinama upravo mi izvozimo struju u Srbiju. Da, nemaju oni toliko podesnih tokova rijeka za HE kao mi, pa se većinom oslanjaju na TE. Ali im je ugalj groznog kvaliteta; faktički više lože blato nego ugalj.

   Znam ko je Amer Jerlagić i ok., ali su ovdje u pitanju visokonaponski dalekovodi. Jedan ogroman međuzavisni sistem, regionalni. Kada interkonektor ispadne, onda je lančana reakcija sigurna. E sada, kakvu to oni imaju sklopku, pa su nezavisni, to je zaista misterija. U teoriji, mogli su premostiti stvar samo ako su unaprijed znali da će se desiti, a možda je potrebno znati i gdje će se desiti.
   Uglavnom, nadležna EU agencija istražuje stvar, pa ćemo vidjeti.

   • Ma, izvozimo mi i ugalj u Srbiju, bar proteklih godina je kružila vijest kako Srbija masovno kupuje ugalj od nas, u tolikoj mjeri da su se neki pitali da li će šta ostati išta za nas.

    Ovaj Amer, kod mene se nekim čudom pretvorio u Amira, no, nebitno.
    Ma, valjda će se riješiti, samo da se ne ponovi jer je stvarno bilo maltene kao ratno stanje.
    A negdje pročitah da neki krive Crnu Goru, kao navodno da je prvo kod njih “puklo” i onda kao domino efekt krenulo dalje.

    • Albanska ministrica je “priznala” da je krenulo od jednog interkonektora između Grčke i Albanije, potvrdili su to i iz nadležne službe HR. Federalna je javila da se taj početni ispad (ogromna količina energije u žicama dalekovoda koje su kao žvake razvučene zbog vrućine), preko CG, prenio na granicu između CG i BiH (Gacko), te da je tamo čak došlo do požara na dalekovodu. Nepotvrđena informacija za koju sumnjam da je tačna. Treba mnogo vremena da se premosti nedostatak jednog visokonaponskog dalekovoda (400 kV).

 5. Nesto kontam, ako je taj puknuti dalekovod od 400 kV a to je 400 000 V kako li su to samo uspjeli popraviti na tolikom naponu ? Zamisli ti da ljudi se boje stuje od ove nase uticnice od 220 V, a kako tek onaj koji radi na 400 000 V

Comments are closed.