Misti mahala

Kaze komso kad mu dodje vikend pa ne ide na posao, ne zna sta ce od sebe, dosadno mu. E reko svasta, meni vala nikad dosadno, vazda bih nesta radio samo je problem sto sam financijski onemogucen 😀 I sto kaze Rara neki dan meni fali vremena da bih ispunio sta sve hocu. Doduse ni ja ne zurim kad sta radim, pa odmaram i cejfim i tako to pa se poslovi produze na vise vremena.

**
Pisah neki dan kako mi se desava da u razgovoru s ljudima primjetim da covjek prica price koje su logicki bez smisla, i ja ako primjetim tako nesto i pokusam da objasnim kako to meni nema smisla, ne rijetko ma sta ja rekao druga strana to ne konta. Pa tako imam jednu osobu u familij koja je ono “nije bas dobra u logici”, ali je veoma spremna da se bori da dokaze svoje misljenje koje (ja mislim) pocesto nema smisla (nesto me podsjeti na Vrtolga u raspravi sa mnom 😀 ) I jedan dan sjedimo tako nas nekoliko pricamo nesto, i na moju neku tvrdnju, nesto sam ja rekao, ona se kao nadje pogodjena, pa kaže nesto u smislu: to naravno nije istina, jestel vi coravi. Kad ono sto kazu ko uzinad, nije proslo 10-tak sekundi na TV-u koji je radio ispred nas, ona voditeljica sto vodi program sto kazu ko od Boga poslata potvrdi ono sto sam ja rekao gotovo istim rijecima ahahahaha 😀 Neobicna koinicidencija kada covjeku mozete pokazati koliko ne primjeti svoje nelogicnosti 😀

***
Ovih dana sam gledao videe pravoslavnog monaha oca Rafaila. Covjek mi je zanimljiv, rado poslusam njegova predavanja jer mi djeluje iskreni vjernik. Od pravoslavnih svestenih lica poznajem monaha Rafaila, monaha Arsenija, otac Predrag Popovic. Od katolickih svestenih lica slusao sam Vinka Puljica, fra Franju Topica. Franjo Topic mi se cini mnogo obrazovanijim od Vinka, ali nema nesto mnogo njegovih gostovanja. Volio bih da neko od nasih katolika mi predlozi nekog katolickog teologa koji drzi predavanja i da mogu se naci na yotube, jer njih najmanje znam. Islamskih teologa naravno sam slusao najvise. Od svih me je svojom kolicinom znanja najvise zadivio dr. Safet Kuduzovic na jedan nacin, Rešid Hafizovic na drugi nacin, Kenan Music na treci nacin. Prva dvojica imaju sasvim drugacije poglede na vjeru iako je sustinski rijec o istom. Safet je covjek koji ima originalno, fundamentalno, prakticno znanje i njegov govor je potpuno razumiljiv obicnom narodu. Dok je Resad vise filozof, sufija, i njegov stil govora ne rijetko nije prilagodjen obicnom narodu i mogu ga razumjeti samo visoko obrazovane osobe tako da ga ja ne razumijem 😀 A Kenan je vrlo skolovan, mlad, meni drag profesor na islamskom teoloskom fakultetu. Nisam cuo bilo kojeg drugog teologa bilo koje vjeree da poznaje vise o svom polju djelovanja kao sto je Safet na svom polju djelovanja – vise oblasti islama. Jednom sam cuo da on svoj zivot provodi tako da svaki dan provede uceci i studirajuci od 8 do 12 sati na dan.

Evo dole jedno kratko obracanje Safeta, ovaj put je onako malo manje vjrska tema o neistomisljenicima. Iako su njegove teme gotovo iskljucivo vezane za vjeru tj. o pravilima i propisima vjere, historiji islama, pravnim islamskim skolama, hadisu, tumacenju Kurana dakle gotovo samo o vjerskim stvarima ali ipak on po nekada se oglasi po drugim pitanjima vezano za nasu realnost.

Comments (6)

  1. Ako je Resada ne razumiješ, kako znaš da je dobar? 😃 Ili Rešida, nezz sad koje mu he ime jer si oba napisao.

    • hehehe, pa pogadjam da je dobar 😀 heheheh. Ne slusam ja njega bas cesto, povremeno sam ga slusao kad je gostovao u nekim emisijama gdje mu je rijecnik malo prizemniji, ii tu vidim da je veoma inteligentan i obrazovan i da je davao dobre odgovore. Jedan moj drug rece da on kad drzi predavanja da komotno mozes spavati jer ga studenti nista ne razumiju 😀

  2. Ja hoću da nam po uzoru na tiktok napišeš jedan “what I do in a day” post
    Može vala i serija sa šta radim u danu, šta jedem u danu, i tako 😀

Comments are closed.