Muke Steve Karapanđe

Napravih spagete ! Mmmmm. Moj spagete su ovo: zaprzim zacine, papriku rogu, i to pomijesam sa skuhanim spageteama. A onda u to stavim sira dvije vrste: prvo, umijesam Somborski sir, njega volim ili moze Fetta. A onda na kraju po vrhu narendam ove zute sireve, obicno onaj sto je na akciji pocesto – Edamer, po nekada Ementaler koji je po meni odlican sir. U tu smjesu stavim specijalnu mjesavinu koju mi je kona dala, teglicu mjesavine ljutog povrca, tj. fafaroni, bijeli luk, maslinovo ulje i zacini i onda i to stavim jer je bas ljuto. Tako da mi spageti budu ljuti, sirom bogati, pomijesani sa crvenom paprikom Rogom. Ovo su mi najukusnije spagete koje sam probao. Bolje su mi i od spageta koje jedem kod drugih ljudi. Htio sam veceras da slikam i da objavim, ali eto nesto kontam ima i boljih prizora pa mozda drugi put.

Ali imam problem druge vrste … Kruh ili ti hljeb ! Nisam zadovoljan nikako kako mi ispadne. Ne razumijem zasto. Probavao sam hljebove drugih ljudi i njihov je mnogo bolji od mog. Ne kontam u cemu je caka. Stavim kasiku suhog kvasca na 4 do 5 čaša brašna, šečer kako bih nahranio taj kvasac, ulje kako bi tijesto bilo ljepse, naravno sol. Al opet neeesto ne ide, nije to to. Negdje griejsim. Desi se po nekada da mi ispadne bas dobar, al najcesce nisam zadovoljan i drugi to dosta bolje naprave od mene. Kad sam probao hljeb od kone, vidim koliko je njen bolji. Ne kontam sta je u pitanju

Comments (12)

  1. Prosiješ li brašno?
    De probaj kvasac staviti u vodu da se rastopi i stavi tu već šećer u vodu.
    I duže kuhaj nego inače.
    Ne ulje stavljati u tijesto. To možeš kad hoćeš pitu razvijati pa da bude tijesto elastično.

    • Senjoritos, prosijem brasno, ulje nekada nisam stavljao ali mi se cini da je dobro stavljati, opet ne znam. A kvasac ja obicno na suho pomijesam sastojke. Moguce da je ovo sto ti velis, probat cu. Hvala ti Senjora

  2. Sve ovo što je Sinjora rekla, to je to.
    Dopuna: Kvasac staviš u toplu vodu sa malo šećera; toplu, ne vruću. Na tu količinu brašna dovoljno je jedno malo pakovanje (Digo) kvasca, mislim da je pakovanje od 10 ili 12 grama.

  3. Vec godinama muke mucim sa hljebom, i nikako nisam mogla da uhavizam do ove godine. Negdje naletih na recept, super jednostavan, gdje je kljucno premjesivanje od 5 puta. Sve ostalo – na ruku :).

    Pa evo kako ja pravim ima godina, i svaki put hljeb k'o dusa:

    3 – 4 solje brasna (moze samo bijelo, moze mjesavina bjelog i cjelovitog)
    Prstohvat soli
    Kasika-dvije maslinovog ulja
    Kasika-dvije kvasca
    Mrvica secera
    Topla voda, oko 2 – 3 solje (nekad manje, nekad vise)

    Prvo umjesam suhe sastojke, dosam maslinovo ulje i polako dolijevam mlaku vodu dok ne dobijem tijesto po zelji (bitno je da nema suhih djelova u tijestu, tad znam da je dosta vode).

    Dobro umjesim tijesto (rukom, 5 – 6 minuta; mjesim u zdjeli). Ostavim tijesto na toplom da se udupla, premjesim. I tako 5 puta. Citav proces traje oko 2 – 3 sata, jer svako novo “nadizanje” traje krace i krace.

    Na kraju, istresem tijesto na pobrasnjeni stol, pospem malo brasna po povrsini, i oblikujem strucu (nekad napravim pravu strucu k'o u prodavnci, nekad ga oblikujem u loptu, nekad u kvadrat…). Prebacim u pobrasnjenu tepsiju, pokrijem i ostavim da se opet udupla.

    Pecem oko 50 – 55 minuta, prvo 15-tak minuta na 250C, a poslije smanjim na oko 200C. Nedje oko pola puta stavim komadic folije po vrhu, cisto da budem sigurna da nece pregoriti.

    P.S. Moja pokojna mama bi rekla da se hljeb ne smije rezati dok je vruc, ali mi nikad ne docekamo da se ohladi :).

    • Ooo frendu 😀 Pa disi Kurtiz Mamo. A pa nema te odavno, sto te nema ? 😀 Lijepo si ovo napisala, hvala ti, bas detaljno, rado cu probati … I moja mati je nekada govorila isto tako, a ja ne rijetko prekrsim to pravilo 🙂 Pisi, nema te odavno

  4. Tu sam frendu, samo mi se ne da pisati u ovom blogger formatu. Ali svaki dan navratim.

  5. Možda upitaš konu, kako ona to radi, a može bit i do tipa brašna. Meni se pokazao najbolje klasovo brašno zlatni puder, ali brate skupo, tj poskupilo nesto.

    Također,zavisi i koliko mijesiš i na kojoj temp. pečeš.

    A špageti, regreti

    • Kona je ona sto je bila privremeno kod mene, sto sam pisao nedavno, Otisla svojoj kuci 🙂 Kakav tebi ispadne hljeb Laura ?

      • Isto nisam bas zadovoljna, drugima ispadne bolji haha (tipa svekrvi), ali ja cesto mijesam bijelo brasno sa nekim ječmenim il heljdinim pa ponekad čak ni ne nadođe, neg bude nekakav tanak, a to je jer ova druga brašna nemaju toliko glutena kao bijelo… valjda

Comments are closed.