Naughty kitty, naughty

Danas zove komso, i kaze: nestaje mi struje u cijeloj kuci. Pa onda kad ja ponovo ukljucim glavnu sklopku neka svjetla i neke uticnice rade jedno vrijeme, ali on cim upali neka svjetla ili bojler ili neku uticnicu opet nestane struje u cijeloj kuci.

Dolazim i kontam prvo otisla mu ova tzv Fidova sklopka. Dakle ovo je mjesto odakle nestaje struje u cijeloj kuci ja sam to odmah znao, ali nisam znao sta uzrokuje da ova sigurnosna sklopka tako djeluje. Prvo pomislim da je pokvarena pa je promjenim. Opet isti problem se javlja. U sustini nema logike jer da je kakav kratki spoj ili da je preopterecenje onda bi iskakali osiguraci a ne ova sklopka. Imam ideju da je moguce do uzemljenja ali nisam siguran. Mozda je vlaga dosla na neko mjesto, mozda je spoj na stotinu mjesta, mozda je neki aparat problem itd.

Kuca je 3-spratnica, dakle ima bas mnogo onih spojnih mjesta, prekidaca, uticnica, sijalicnih grla, kucanskih aparata i kad se to sabere ima toga preko stotinu. Haj ti sad skontaj gdje je problem. Fakat ni ja blage veze nemam sta bi moglo biti. Bas neobican kvar koji nikada nisam vidio prije. Jer neobicno je da cijela kuca gubi struju a normalno je da osigurac izbije samo problematicnu granu. Mi i kad smo isklucili sve aparate u kuci opet se problem javlja. I to se desi da neki uradjaji nekada rade ali onda nekada nece ni ti uredjaji da rade.

Kako sam predpostavio u startu da je najvjerovatnije nesto do uzemljenja. Haj reko da probam testirati uzemljenje sprat po sprat. Sreca skontah instalacije i koja zica je dovodna, i skontam na kojem spratu se desava problem. Iskljucim taj sprat i sve radi ok. Al sad sta je to na tom spratu sto iskljucuje struju cijele kuce ?

I trazio i trazio kad na jednom mjestu gdje komso nije spojio instalaciju, i u prostoriju u koju mu je ulazio macak nadjem kako je maca vjerovatno igrajuci se zicama spojila dvije zice koje se blago dodiruju 😀 hehe. Da provjerim jel samo do toga, kad stvarno do je bio problem. Dakle stuje u cijeloj kuci nije bilo jer je maca malo spojila dvije zice 😀

Nekako sam bas zadovoljan sto sam rijesio ovaj problem, zaista sam u pocetku pomislio da necu moci skontati kako je moguce da se ovako nesto desava. Ali eto nakon 2-3 sata sam usrecio komsu 🙂

Comments (4)

  1. Ja sam imala luster koji je bio ono cool, al’ vječiti belaj. Kad crkne sijalica, odmah tako pola sprata bez struje. A sijalica svako malo crkne. Ma svaka.

    Promijeni muž komplet sve žice oko tog lustera, ali neki vrag u njemu opet po svom. I ok kad je on tu, pa to tako rusvaj… već belaj je kad njega nema pa ja mijenjam sijalice. A žao mi ga izbacit…ono baš ga jedva našla takvog, a dobro i platila.

    Smislim: kupicu lampu koju ću restaurirat u ovaj luster. Neću skupu. Polovnu, al’ veliku podnu. I tako…extra ispalo.

    Međutim, opet sam i s novim lusterom promašila. Nije problem struja, već što toliko ima kristala koji se praše da se možeš satrat čisteći. Ma svaki put kažem da će brzo letit i on, al skroz mi s očiju. Samo ne stižem da kupim plafonjeru. Sve nešta…

Comments are closed.