Moje novine stare 29 godina

U vrijeme rata moj rahmetli babo je imao obicaj da kupi novine kad god je mogao. U to vrijeme u Sarajevu u onakvom uzasnom stanju u kojem je bio grad, nesto novinara se organizovalo i izdavalo poznato Sarajevsko “Oslobođenje”. Nije to bilo nesto mnogo listova, ponekada mislim samo 4 lista, a po nekada i više listova. Sadzaj ratnih novina je bio uglavnom ratne teme, ali je bilo ne ratnih naslova. Ne sjecam se koliko cesto je Oslobodnje izlazilo, ali mislim da je to bilo 2-3 puta u sedmici. Koliko se sjecam jednom su rekli da vise nema papira i da nece vise biti novina. Nakon toga neko vrijeme nisu izdavali pa su onda nekako dobili donaciju i uspjeli da nastave dalje pisanje novina.

Danas sam na tavanu nasao novine “Oslobodjenje” iz 1993-ce godine 😀 Dva primjerka sam nasao, jedno je od 3 oktobra 1993-ce, a drugo je od 26 septembra iste godine. Ja sam inace u to vrijeme imao obicaj da skupljam te novine u namjeri da to cuvam jako dugo. I onda sam posto se toga dosta skupilo izabrao nekoliko novina i odlucio da ih sacuvam sto duze vremena a ostale sam pobacao. Eto zanimljivo da sam nekoliko primjeraka sacuvao do danas. Znam da imam osim ova dva primjrka jos nekoliko primjeraka negdje, ali ih nisam jos nasao.

U to vrijeme ja sam imao obicaj i da pisem dnevnik. Neki komsija mi je pokolonio rokovnik onaj kozni i penkalo 🙂 To je meni bio jako veliki poklon i bas me je obradovalo. Pa sam oducio da pisem svaki dan dnevnik. Bar po nekoliko redaka svaki dan da napisem nesto sto zelim, nesto sto se desilo taj dan i sl. I Napunio sam takva dva rokovnika. Oba sam sacuvao do danas, i oni su mi negdje na tavanu.

I sad kad pogledam ovo oslobodjenje, priejstim se tog perioda rata. U Sarajevu je tada bilo jako tesko, mislim da od vas niko ili po neko je tada bio u Sarajevu. Svugdje na ovoj pro-Bosanskoj strani u tom ratu je je bilo tesko ali mislim najteze u Sarajevu, Mostaru, Gorazdu i jedno vrijeme u Krajini. Nevjerovatne price se mogu pisati o Sarajevu u vrijeme rata.

Evo dole slika ovog oslobodenja od 3 oktobra 1993-ce

Comments (7)

  1. Super mi je napokon naletiti na muškarca koji je vodio dnevnik/piše blog… zanimljivo

    • pravo da ti kazem i meni je super da si ti ovdje. Ko prepozna nesto super i on je super 😀 Cini mi se da si ti nova, ne znam da li si ranije pisala. Bas mi je drago da si tu

  2. Nismo svi pobjegli…
    Nisam još uvijek otišla do Njemačke ni na izlet:p

    • Aha, zanimljiva ideja XX 😀 Moram ga prvo naci pa da slikam nesto iz dnevnika 😀 Nisam ga mozda i deceniju i vise vidio, nadam se da nije zavrsio u kontejneru. Cuvao sam dugo, namjerno cuvao, al eto sve je moguce

Comments are closed.