Ironic(xx) + demant + cheese cake

Kad poceh pisati post o mojoj irocnicnosti sjetih se nase drugarice Ironicxx. Zasto je nema ? 🙁 Ona je meni draga osoba. Ja ustvari sve vas nekako simpatisem, neke pofino, a neke samo simpatisem 🙁 Sta cu kad sam emotivan insan.

Helem, htio sam da kazem da ove neke moje zezancije i shale nisu ja. Ja svijet oko sebe posmatram, primjecujem, gledam na koji nacin ljudi razgovaraju. Po cesto primjetim priprost razgovor medju nasim narodom. Isprva sam se ja cudio koliko je sve to glupo, ne svidja mi se, nekako mi sve strći, pa sam s vremenom poceo praviti shale na taj racun. I gotovo se prilagodio. Ali nisam nikada postao to, samo se shalim u skladu kako to nekada nas narod radi. Na kraju bi neko na osnovu mojih postova mogao pomisliti da sam ja priprost. Ne nisam ja takav… Ja sam super 😀

**
Napokon sam napravio onaj kolac od sira. Kupio kalup za kolace, nisam ga imao, i isti dan napravio sve. Mogu reci da sam zadovoljan i smjesom i kolacem. Nisam slikao, iako ne izgleda lose, samo nema nekih dekoracija posebnih. Drugi put mogu da objavim sliku. Kolac jeste dobar, mnogi ga vole, ali meni je sir ipak malo jak i malo kiselast. Vise mi gode neki kremovi, pudinzi i sl.

Comments (4)

  1. Imam odličan recept za cheesecake, ali se Mascarpone sir i Brzo&fino pavlake ne smiju mijenjati drugim proizvodima, jer to onda nije to.

    200 gr mljevene plazme
    5 kašika smeđeg šećera
    6 kašika običnog šećera
    120 gr putera
    500 gr Mascarpone sira
    sok 1 limuna
    2 jaja
    2 vanilin šećera
    2 male pavlake Brzo&fino (pavlake 20% masnoće)
     
    Priprema:
    Zagrijte peć na 250 C.

    Okrugli pleh manje do srednje veličine obložite masnim papirom za pečenje i po njemu ravnomijerno pospite 2 kašike smeđeg šećera.

    U mljevenu plazmu dodati rastopljeni maslac, 3 kašike smeđeg šećera i 1 vanilin šećer, te sve sjediniti. Potom istresite smjesu u kalup i polako utiskujte prstima ili trbuhom kašike kako bi se smjesa izravnala, ali ne prejako, da bi zadržala rastresitost.

    Smjesu stavite u zagrijanu rernu na 4 – 5 minuta. Za to vrijeme pripremite “žutu” kremu tako što mixerom izmutite Mascarpone sir, sok jednog limuna, 2 jaja, 3 kašike običnog šećera i 1 vanilin šećera.

    Izvadite koru iz rerne i preko nje polagano, ravnomjerno, ispunjavajući šupljine prelite “žutu” kremu. Temperaturu rerne smanjite na 170 C i pecite 20 minuta.

    Dok se to peče pripremite i “bijelu kremu”. Za nju trebate izmiješati pavlake, 3 vanilin šećera i 3 kašike običnog šećera.

    Nakon što se žuta krema pekla 20 minuta, izvadite je iz rerne. Budite oprezni jer će krema izgledati vrlo krhko, poput pudinga. Kako biste postigli vidljivu razliku u nijansi između žute i bijele kreme, lagano bijelu kremu, jednom po jednom kašikom raspoređujte po vrhu žute kreme da se one ne bi izmiješale ili da žuta krema ne bi “progutala” bijelu.

    Kada ste to napravili, vratite kolač u ugašenu rernu. Neka tako stoji 5 – 10 minuta (maksimalno). U toj fazi kolač će i dalje biti “pudingast”, ali ne brinite. Stavite ga u frižider na 4 – 5 sati i kreme će se lijepo stisnuti, a cheesecake će biti konzistentan. Čuvajte ga u frižideru i služite hladnog.

    • Vasi, ti si meni neka ideja osobe koja voli da pravi kolace 🙂 Ovo sto sam ja pravio je kupljeni kolac u prahu na koji se doda sir, jogurt, jaja. A i to tvoje bih trebao da probam. Samo i ovaj sto sam napravio mislim da sam se zezeno jer moram ove kolace smanjiti. Da bar znam po malo pa haj 😀

Comments are closed.