Vazno obavjestenje o mojoj masini za šivanje + savjet kako da nastelujete sebi

Posto znam da vi mnogo brinete o mojoj masini za šivanje, da vas obavijestim da sam je danas popravio ! Dakle stajala (od glagola stojanje) mi je jedno po godine pokvarena, jer je na vrlo nezgodnom mjestu puko šeraf, i nisam znao kako da ga izvadim. Ja tako inace kad ne znam kako da riejsim neki problem, ja to ostavim za NEKADA, jer ce mi mozda neko nadahnuce nekada da naleti. I tako mi se i desava, po nekada nakon nekoliko dana, ili mjeseci ili cak i godina.

I danas da pokusam da ga ovom jednom metodom izvrnem, kad zaista mi uspje. I kontam nece biti problema da ga zamijenim, jer imam dosta serafa. Jes al malo morgen, seraf je specijalan i mislim da ga ne mogu nabaviti nigdje. Te sam skonto kako da ovaj sadasnji iskoristim, takav kakav je slomljen. I stvarno evo radi.

Ali drugi problem mi se javio nakon sto sam prvi rijesio. To je da mi konac petlja. Znam ja odranije odprilike kako se to steluje, ali je potrefiti poziciju kod štelovanja jako tesko jer se ovdje radi o dijelovima milimetra, a uz to ja i nisam siguran koja tacna pozicija treba da bude. I danas nekom svojom idejom pokusam, i ono proradi. Za sada izgleda ok. Evo vec sam šio izderane farmerke, ono izmedju nogu mi se nekako pocesto izdere, pa reko da to eliminisem. Fino mi šije i cik-cak.

Evo da vas educiram, mozda bi vam moglo valjati. Caka kada vam vasa šivaca masina petlja konac, je da podesite 3 elementa. A to su 2 tenzije i tajming. Dvije tenzije su : od bobine i od gornjeg konca. Tenzija bobine – dakle morate podesiti na onom tockicu u bobini. Obicno jedinica se stavi ali to se mora testirati. Tenzija gornjeg konca koji podesvate na onom regulatoru ispred sebe. To se isto podesi na platnu prije šivanja, to morate testirati. A tajming se podesava tako da vam iglica pri povratku sa bobine odozdo ona rupica na iglici bude bogdu ispod onog šiljka na bobini koji se vrti u krug. Mens cini da je to kod mene na ovoj mojoj masini 2,54 mm i tako sam prvo pokusao da nastelujem, medjutim rezultati nisu bili dobri. Kasnije sam od oka to pokusao i rezultati su dobri.

Tako da eto da vas obavijetim da se vise ne sekirate, jer znam da vam je do toga jako mnogo stalo.