S bismilom, Oce nas nakon džume

Povremeno slusam radio, nije to bas cesto ali eto desava se. Danas nakon sto sam izasao sa džume namaza, trazeci po radio stanicama naletim na krscanski radio, ne znam kako se zove radio stanica, ali poslusam ja tu stanicu i inace kad mi se desi da naletim na kakav zanimlji sadrzaj. I ovdje, kao na drugim radio stanicama, najvise volim poslusati negdje neku uzivo gostovanje, neku zanimljivu pricu, naravno ako je kakav pametan ili zanimljiv insan u pitanju, a takvih i nema mnogo mens cini. Ako naletim na neku muziku koja mi se svidi, rado poslusam i tu pjesmu. Obicno je jedna pjesma zanimljiva, rjeđe vise pjesama, i onda “preletim” na druge stranice.

Helem, na ovom krscanskom radiju se dosta pjeva, npr danas sam slusao casne sestre kako pjevaju nesta, a nakon toga imaju neke novokomponovane pjesme ciji je sadrzaj i religiozan, a povremeno ima priziva Hrvatske nacije u pjesmama. Krscani imaju molitvu: Oce nas. Meni je nesto zanimljiva ta molitva, imao bih zelju da je naucim, ono zbog sadrzaja koji mi je nekako fin. Međutim jako tesko pamtim, tako da mi je i ta kratka molitva nemoguca misija 😀 Nekako imam osjecaj da je ta molitva kao neka centralna molitva krscanstva, sto i ima smisla jer je u sadrzaju te molitve dosta toga receno.

Ja inace znam poprilican broj Kur'anskih sura koje sam ucio od malena, mislim da je broj blizu 25. Islam je inace bio jako bitna odrednica mog zivota. Na sve sto sam ja islam je uticao, tako da me je to dosta u zivotu usmjeravalo kojim putem da krenem, kako da rezonujem, sta da odabiram i sl. Oblikovanje mog zivota je bilo pod uticajem islama, ali danas kako sam usao u godine, mnogo toga se promijenilo. Potpuno drugaciji pristup svemu tome imam.

Ja takođe rado slusam i pravoslavne svestnike, njihove price. Najdraze mi je slusati monahe, Oca Arsenija i Oca Rafaila. Islam i hriscanstvo imaju mnogo slicnosti. Ono kad slusam te monahe, mislim da se mozda preko 80 % toga uklapa u vjerovanja muslimana. Cak sam cuo da po mislim Starom Zavjetu svinjetina zabranjena kao sto je zabranjena nama muslimanima. Sad ima neko objasnjenje zasto krscani opet jedu svinjetinu, to objasnjenje sam zaboravio. Koliko sam primjetio nije ni alkohol bas hvaljen u krscanstvu. Onako slusajuci svasta nesta, cini mi se da se u hriscanstvo uvuklo podosta obicaja naroda s kojima su granicili, pocesto su to paganski obicaji koji nemaju nista sa krscanstvom. Npr badnjak, koji je toliko nekako sinonim za krscanske obrede, ustvari uopste nije krscanski nego je paganski obicaj preuzet od Slovena mnogobozaca, ne sjecam se tacno u slavu kojeg paganskog Boga.

Onako, meni je sve to zanimljivo, mnogo je tu znanja, postujem ja sve to. Ovako slusajuci sve strane, mislim da je islam ipak daleko slozeniji, mnogo vise detalja ima o pravilima zivota vjernika i nije to samo ono sto smo mi ucili u knjizicama u kojima su uglavnom opisane tehnike vrsenja vjerskih propisa, kao npr kako se klanja, kako se posti, kako se uzima abdest isl.

Helem, eto to mi je nekako prostrujalo kroz glavu danas nakon džume. Nakon džume na kojoj je efendija bio bas dosadan, pricajuci jednu te istu izlizanu pricu koju svi mi koji odemo u džamiju znamo, koju je on samo malo elegantnije izlozio.

Comments (6)

 1. U kršćanstvu nije grijeh pit, al je grijeh napit se. Jedan od 7 smrtnih grijeha u kršćanstvu je: Neumjerenost u jelu i piću. Pod to spada opijanje, jer je to neumjereno trošenje alkohola. Inače, kršćanstvo i islam jesu srodni, ipak su to monoteističke religije sa istim korijenom, al ima i bitnih razlika između te dvi religije. Al eto, na nivou običnog čovika – vjernika, slično je bit kršćanin i musliman, a teološke razlike između tih religija običnog čovika i ne zanimaju.

  • Vrtloze, koliko puta je molitva obavezna kod Krscana ? Osim 10 zapovjedi jel ima nesto jos sto se smatra obavezni dio praktikovanja u krscanstvu ?

   • Molitva nije obavezna, ali se preporučuje. Kršćani koji drže do vjere, mole svaki dan. Ono što je obavezno, je prisustovanje nediljnoj misi, te primanje pričesti i ispovid. Da bi primija pričest moraš bit bez težih grijeha, odnosno, moraš bit ispoviđen, imat obavljenu ispovid pred svećenikom. Također, vjernici petkom ne jedu meso. A sad teško bi mi bilo objasnit ti šta je pričest, ugl to je simbolika Kristove žrtve za ljude, simbolika toga što je za ljude umra na križu. Pričest simbolizira njega i njegovo tijelo koje je žrtva za ljude, da mogu uć u raj, jel, il kako bi crkva rekla, u “kraljevstvo nebesko”. Također imaš i korizmu, to je vrime odricanja, traje 40 dana, i tako…

 2. A evo kada bi gledao razvoj krćanstva, došao bi do zaključka da su rimski vladari (ne sjecam se sad koji tocno) priznali kršćansku vjeru čisto iz političkih razloga, jer su kršćani postali mnogobrojni, više ih nisu mogli osporavat i jednostavno im je bilo lakše to iskoristit u svoju korist, nego da ih skinu sa vlasti. Kasnije je kružila priča da se kao taj rimski vladar preobratio jer je imao viziju pa je postao svetac. Biblija je prije svega povijesna knjiga, što ne mora značit da iz nje ne možeš izvući poučne stvari za svakidašnji život vijernika. Također je dosta stvari pisano u prenesenom značenju i obični čitalac pravu bit često ne može razlučit. Ponekad čak i svečenici na svojim propovijedima pogrešno tumače neke pripovjetke, svjetovno i plitko. Kršćanstvo kao religija koju poznajemo danas je uvijek blisko išla sa vladajućim, ili društvenim poretkom pa je u stednjem vijeku bilo da je ‘kralj od boga”, a da ostali moraju bit dobri i da ih u raju čeka nagrada. Druga stvar je što današnje kršćanstvo ima neke elemente vjerovanja i obožavanja idola, protiv čega je Isus bio, također i Crkvena zajednica danas. Ako ćemo baš ići detaljno, djelomično su i od Isusa napravili idola. Moguće da me ti ovo pola nećeš razumjeti… Ali religije u svijetu u globalu polako idu u zastaru, samo što ih zamjenjuje nešto još gore, bezboštvo.
  Što se tiče “poganskih” običaja, meni to i nije toliko loše što su ih preuzeli. Mnoge te običaje je bilo nemoguće iskorjeniti u narodu pa su ih samo prilagodili iako se danas i oni polako gube. Ljudima prije svega treba svetost, važnost, posvećenost pojedinih stvari, a to današnji ljudi uveliko izgubili.

  • Laura, pa da budem iskren, ni ja nesto vise nisam mnogo ubijedzeni vjernik. Meni je zanimljivo sto svasta na svijetu ima. Meni jedino smeta da neko nekome zlo cini, a ostalo mi se svidja kad ima tako raznolikih ali pristojnih i normalnih ljudi. Ja u krscana posebno postujem casne sestre koje su zivot posvetile Bogu. Meni je nekako drago da vidim casne sestre kad hodaju po Sarajevu, kao i pokrivene muslimanke, bas mi je simpaticno vidjeti fratra u odjeci, popa pravoslavnog i sl. Sve to negdje ima neke logike, a i kad je sve isto, nekako je dosadno

Comments are closed.