Moje Ime

Upoznam osobu koja kada se prestavila prezime je nekako zakorfceno u nekom neudobnom pravcu. Skontam kako je nezgodno imati neko ime ili prezime koje kada god se nekome prestavite osjetite neku nelagodu sto ga izgovarate.

Ja imam srece da je moje ime i prezime nekako da kazem normalno. Tj nema nikakvih neprijatnih prizvuka u prezimenu, neugodnih sadzaja, neobicnih zafrljtutmi u slovima i slicno. Ono sto bi rekli normalno Bosansko prezime. A ime mi je takodje normalno, lijepo, nije neko prastaro, i meni se svidja.

Da me ne skonta neko pogresno, ja se ne smijem nicijem imenu ni prezimenu, jer ne treba se smijati onome sto je covjeku dato, tj, on nije birao niti je imao uticaja na izbor svog imena ili prezimena. Samo eto kontam, nekako je osobi koja ga nosi neugodno kada se predstavlja, a sadrzaj vaseg vlastitog imena ili prezimena je nekako cudan.

Npr. nekada je na TV RTRS radio poznati TV voditelj koji se prezivao Guzina. Ne treba ismijavatic ovjeka za takvo prezime, jer kao sto rekoh gore covjek je to naslijedio, nije ga niko pitao kako ce da se preziva. Ali vjerujem da je citav zivot kad god bi se prestavio svaki njegov sugovornik pomislio nesto, ili malo zastao pomislivsi jel ovaj ozbiljan, ili se mozda nasmijao, sumnjam da je ljudima bilo bas potpuno svejedno kada bi to culi. A bas kao uzinat Ilija Guzina je eto bio javno lice, vodio dnevnik, redovito je izgovarao svoje ime na dnevniku, a i ostali spikeri: npr. “a sada ce da vam govori Guzina ” Vala kad cujes takvo prezime ne mozes reci ni da je neki njegov predak bio dio nekakve prosvjetljenosti i plemenitosti da bi dobio takvo prezime.

Da neko ne pomisli pogresno, ja smatram da covjeka ne mozete suditi prema njegovom imenu ili prezimenu. Morate covjeka upoznati, morate proci kroz dobro i lose sa njim da bi ga upoznali.

Sta vi mislite o vasem imenu i prezimenu ?

Comments (12)

    • StepenWolfova, pa da imamo PP rekao bih ti 🙂
      Vjerovatno si upravu, vecina se navikne. Znam da ima nekih ljudi koji mijenjaju svoje ime ili prezime iz tih razloga.

Comments are closed.